NI Ürünleri İle İlgili Tartışmalar

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

CompactRIO'nun RS232 Haberleşme Problemi

Herkese Merhaba,

 

Hızlıca problemimden bahsedeyim;

 

Bilgisayarımdan CompactRIO 9025 e Ethernet ile erişim sağlıyorum. Aynı zamanda CompactRIO'nun üzerindeki RS232 portuyla farklı bir donanıma bağlanıp, CompactRIO üzerinden haberleşmeye çalışıyorum. Fakat bunu denediğimde her ne kadar CompactRIO'ya bağlı sensörlerden veri almayı başarabilsemde, bahsetmiş olduğum donanıma bağlı sensörlerden veri alamıyorum.

 

RS232 portuma loopback test yaptım. RX ve TX (2-3) pinlerini shortladım ve basit bir VISA programı yazdım. Gönderdiğim veri örneğin 5-byte'lık bir veriyse, VISA Read fonksiyonu üzerinde 0-byte değerini okuyorum. Yani bir haberleşme problemi söz konusu.

 

Ayrıca MAX içerisinde "Open VISA Test Panel" butonuna erişim sağlayamıyorum. COM1 olarak gözüken ASRL1:INSTR göstergesinin hemen yanında ufak kırmızı bir çarpı işareti görüyorum.

 

Ek olarak; haberleşmeyi C serisi modüllerden değil, direk RT üzerinden sağlıyorum. Ve scan interface mode kullanıyorum.

 

Problemin ne olduğunu anlamış değilim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

0 Kudos
Message 1 of 14
(3,859 Views)

Merhabalar, 

 

NI-Serial RT kurulumunu yaptınız mı acaba? 

 

Saygılarımla... 

Himmet GENCER
Software Development Coordinator at TDG
himmetgencer@gmail.com

View Himmet Gencer's profile on LinkedIn

View on Instagram
0 Kudos
Message 2 of 14
(3,803 Views)

Gerekli olan tüm driverları yükledim. Fakat ek bilgi olarak şunları söyleyebilirim;

 

MAX'ın içerisinde, NI CompactRIO 9025 target'inin altında hiçbir şey gözükmüyor. Yani ne Series & Parallel Ports gözüküyor, ne de Devices & Interfaces. Bunların hepsi My System target'inin altında gözüküyor. VISA Interactive Control'de, localhost'u seçtiğimde ASRL1:INSTR seçeneğini görüyorum fakat hemen yanında sarı ufak bir soru işareti gözüküyor.

 

Ayrıca aygıt yöneticisinde COM portlarını göremiyorum. Sanal COM port indirip yüklücem, fakat problemin bu olduğunu sanmıyorum. 

0 Kudos
Message 3 of 14
(3,795 Views)

Driverları yükledim derken sadece host pc'ye yüklenemenizi kastetmiyorum, real time controller'a yüklemenizi kastediyorum. Real time controller üzerinde gerekli driverları yüklediniz mi? 

 

Saygılarımla 

Himmet GENCER
Software Development Coordinator at TDG
himmetgencer@gmail.com

View Himmet Gencer's profile on LinkedIn

View on Instagram
0 Kudos
Message 4 of 14
(3,792 Views)

Açıkcası emin değilim. Çünkü tüm driverlar, My System target'inin altında gözüküyor. Yüklü olup olmadığını öğrenebilmek için nereye bakmam gerekiyor? Ve eğer yüklüyse, sizce problem neden kaynaklanıyor olabilir? 

0 Kudos
Message 5 of 14
(3,784 Views)

Driverların yüklü olmasının dışında bir problem olacağını düşünmüyorum. Aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz. 

 

http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/B883DA19A7D8359C86256EEA00031981

 

http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/6B1343F61905203386257051006573CA

 

Saygılarımla... 

 

 

Himmet GENCER
Software Development Coordinator at TDG
himmetgencer@gmail.com

View Himmet Gencer's profile on LinkedIn

View on Instagram
0 Kudos
Message 6 of 14
(3,780 Views)

NI-cRIO target'inin altında Devices & Interfaces ya da Software uzantılarını göremiyor olmam bundan kaynaklanıyor olabilir mi peki? Çünkü NI-cRIO targetini expand yapamıyorum. Altında hiçbir şey gözükmüyor. Her şeyi baştan mı kurmalıyım?

0 Kudos
Message 7 of 14
(3,772 Views)

Merhaba, 

cRIO üzerindeki RS 232 portunu kullanarak birçok uygulama geliştirdim. Yaklaşık 1 ay önce bitirdiğim bir test sisteminde GWInstek firmasının seri port üzerinden programlanabilir güç kaynağı vardı ve gayet düzgün çalışıyor. cRIO üzerindeki seri port kullanımıyla ilgili yaşanan ve en çok rastladığım problemler; 1- 12V harici besleme ihtiyacının olabileceği (Ürünlerin kılavuzlarında belirtilir. Örneğin GWInstek ihtiyaç duyuyordu.) 2- Haberleşme tarafındaki GND ortaklanmaması. Bunlara dikkat edip tekrar bakar mısınız? Eğer hala probleminiz devam ediyorsa, cRIO firmware update var mı diye kontrol edin. 

 

Ayrıca sürücüleri yüklediğinizden emin olduğunuzu düşünüyorum. Şu ana kadar cRIO ile geliştirdiğim uygulama sayısı yirmiyi geçmiştir. Hiç birinde donanımsal bir arıza ile karşılaşmadım. Sadece birkaç tane C serisi modül ile problem yaşadım. Onun için donanım ihtimalini en sona bırakmanızda fayda var. 

 

İyi çalışmalar,

 

Emre TÜZÜNER

AnsoLab Elektronik

NI Alliance Partner

Actor Framework rocks!
Emre TUZUNER
0 Kudos
Message 8 of 14
(3,710 Views)

Merhaba

 

Problemin kaynağı RS232 kablosuymuş. Yeni bir kablo alıp loopback test yaptım. Gönderdiğim verileri okuyabildim. İlginiz için çok teşekkür ederim.

 

Aslında bir konuda yardıma ihtiyacım var. Kısa bir şekilde açıklayım:

 

Elimizde NI PXI-1042 (Windows 7) ve SIEMENS S7-300 PLC donanımları var. Bunları birbirleriyle haberleştirmek istiyoruz. Daha doğrusu PLC'ye bağlı sensör datalarını PXI üzerinden LabVIEW'e aktarıp izlemek/işlemek istiyoruz.

 

Bunun için NI PXI-PROFIBUS modülünü satın almayı düşünüyoruz. Fakat bu modülün isteğimizi yerine getirebileceğinden emin değiliz.

 

Yardımcı olursanız çok sevinirim.

0 Kudos
Message 9 of 14
(3,700 Views)

Merhaba, 

 

PXI Profibus modülünü hiç kullanmadım. Eğer CPU'yu ProfiNET'li kullanmanız mümkünse http://sine.ni.com/nips/cds/view/p/lang/en/nid/212973 ürününü kullanarak direk hem datablock lara hem fiziksel I/O lara erişebilirsiniz. Yaklaşık 1 sene önce satın aldım. Gayet düzgün çalışıyor. Development lisansı ile 1 adet runtime lisansı da ücretsiz geliyor. İlerleyen zamanlarda başka uygulamalar geliştireceğiniz zaman cüzi bir tutar karşılığında runtime lisansı satın almanız gerekiyor. Eğer herşey ücretsiz olsun derseniz de http://snap7.sourceforge.net/ ürününü kullanabilirsiniz. SP7 kullanmanın avantajı Real-time sistemlerde de çalışıyor olmasıdır.

 

Bundan başka opsiyonlar da var. (Ortamda PC olmalı.)

 

1) Eğer CPU'da MPI port varsa, direk olarak NI OPC ile erişebilirsiniz.

2) Eğer CPU Profibus DP arayüzlüyse Siemens CP5612 kartı ile SIMATIC NET OPC kullanıp bütün verilere erişirsiniz. OPC Scout ile dışarı vermek istediğiniz tag leri tanımlayıp LabVIEW DSC Module kullanarak SIMATIC NET OPC üzerinden istediğiniz tag lere ulaşırsınız. Profibus DP olduğunda direk NI OPC veya Kepware türevi OPC'leri kullanamamanızın sebebi ise Profibus DP arayüzünün desteklenmemesidir.

 

İyi çalışmalar,

 

Emre TÜZÜNER

AnsoLab Elektronik

NI Alliance Partner

Actor Framework rocks!
Emre TUZUNER
Message 10 of 14
(3,692 Views)