NI Ürünleri İle İlgili Tartışmalar

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Arduino ile Konumlandirma Sistemi(Stepper Motor)

Arkadaslar Merhaba,

Arduino ve stepper motorlar(https://www.amazon.com/dp/B078NRYD3Z/ref=biss_dp_t_asn) ile konumlandirma sistemi(https://www.youtube.com/watch?v=gglgVNZ6bCs bu gibi) yapmayi planliyorum. Kisaca sistemin calisma prensibi, ornegin ben Arduino'ya X ekseninde 3mm git diyecegim ve ona gore hareketlenme olacak. Bilgim dahilinde sanirim iki yontem var stepper moturun surucusunu kontrol etmem icin. 

1- Arduino'nun PWM kanali ile motoru surme.

2- Dijital kanaldan ac kapa yaparak motoru surme.

Yani buradaki kafama takilan nokta stepper motor surucusune gonderdigim 0 ve 1'lerin sayisini belli bir sayida gondermem lazim ki sistemin ne kadar haraket ettigini hassas bir sekilde bileyim. Konumlama hassasiyetininde yaklasik 50 mikron olacagini dusunuyorum.

Bu konuda siz ne yapmami onerirsiniz? Sizce PWM olarak yaparsam belli bir sayida 0 ve 1 gonderebilir miyim?

 

Selamlar,

Prof. AK

*Ingilizce karakterler ile yazim icin kusura bakmayin lutfen.

 

0 Kudos
Message 1 of 4
(3,683 Views)

Merhaba,

PWM kütüphanesi ile sayısı belirli bir darbe üretmeniz benim bildiğim kadarıyla mümkün değil. ARduino kurulum ile gelen PWM kütüphanesinden başka PWM kütüphanleri de bulmanız mümkün github'da. Belki onlarda bu özellik vardır.

Ancak, zaten halihazırda, çok yetenekli hazır step motor süren kütüphaneler de var. Bunları doğrudan kullanabilirsiniz. Arduino kurulumu ile gelen stepper kütüphanesinde (https://www.arduino.cc/en/Reference/Stepper) bile belirli sayıda adım atmak için fonksiyon var. Ancak Bunlar genelde belirli motor sürücü entegrelerini kontrol ediyor. Siz kendi donanımınıza uygun bir kütüphane seçebilirsiniz.

Örnek:

http://www.airspayce.com/mikem/arduino/AccelStepper/

 

S. Eren BALCI
IMESTEK
0 Kudos
Message 2 of 4
(3,663 Views)

Cevap icin tesekkurler. Belirttiginiz kutuphaneleri Labview'de kullanabilir miyim? Bununla ilgili onereceginiz bir dokuman bulunuyor mu?

 

Prof. AK

0 Kudos
Message 3 of 4
(3,658 Views)

Rica ederim,

"kütüphaneleri LabView'de kullanmak" derken neyi kastettiğinize emin değilim.

Bu kütüphane Arduino üzerine (örneğin ATmega328 işlemciye) yüklencek kodu yazmak için kolaylık sağlıyor. Normalde siz belirli sayıda 1/0 uygulamak için yapacağınız işlemleri "hap" haline getirip tek satırda çalıştırmanızı sağlıyor.

 

Amacınız kurduğunuz sistemi LabView üzerinden kontrol etmek ise bunun için kablolu/kablosuz iletişim yöntemlerini kullanmanız uygundur. Zaten USB'den bilgisayara bağladığınız zaman Arduino kartlar COM port olarak algılanıyor bilgisayarınız tarafından.

Bu COM port üzerinden LabView'deki (ya da herhangi diğer bir geliştirme ortamından) Serial IO kütüphanesi ile kendinize özel komutlar alıp göndermeniz ve bunları Arduino tarafında kendiniz anlamlandırıp gerekli işleve dönüştürmelisiniz.

S. Eren BALCI
IMESTEK
0 Kudos
Message 4 of 4
(3,655 Views)