NI Mentor Program Magyarország

Reply
This is an open group. Sign in and click the "Join Group" button to become a group member and start posting.
Highlighted

Reakcióidő (myDAQ)

Sziasztok!

Egy újabb hasznos eszközt szeretnék veletek megosztani. Szabó Laci (leendő?) tanítványom munkája. Laci egy gimnazista diák, semmi elektronikai, gépészeti tantárgy nincs az órarendjében. Talán jövőre.

Egy egyszerű, ám annál hasznosabb áramkört készített a Brassaiban (Debrecen) pénteken. Délután hazavitte, gondoltam, majd ezután jöbbek a kérdések email-ben. Este felé értem haza, tényleg várt egy email "...szerintem készen lettem. Üdv Laci", mellékelve BlockDiagram, FrontPanel, működő eszköz fényképe.

Bátran kijelenthetem, hogy a myDAQ-kal való munka önálló tanulásra alkalmas.

A szerző engedélyével :-) mellékelek néhány képet, remélem Laci hamarosan küldi az áramköri rajzot. Így ha bárki szeretné, szintén "gyárthat" magának, illetve a diákjainak. Ha ehhez nincsenek meg a feltételek, keressetek bátran, Laci többször segített már nekem áramkörkészítési munkáimban. Ennél az eszköznél is megoldott, hogy a tüskesort ne lehessen fordítva csatlakoztatni.

Mit lehet két ledből és két nyoógombból kihozni? Nagyon jó, hogy a tanuló elé nem egy rakétahajtőművet teszünk ki, hogy végleg megrettenjen. Hamar megértheti a működését, és erre mi különféle nehézségű feladatokat adhatunk.

Most a reakcióidő mérését valósította meg a srác, de ugyanazen a hardveren jó kezdő lépés lehet egy led be- illetve kikapcsolgatása, majd akár egy villogó. Második lépésként megnézhető egy nyomógomb beolvasásának problémája, majd az iparban oly gyakori kétkezes indítás megvalósítása, hogy a présgépek mellett ne "egyszer használatos" munkavállalók dolgozzanak.

Hasznos lehet memória-fejlesztő feladat programozásához, vagy akár morse gyakorló program megírásához is. Megannyi fejlesztő feladat, egyetlen hardveren. Csak a fantázia szab határt, de jöjjenek a képek.

Ja és várjuk a kérdéseket, üdv Tibi

ui.: idő közben megérkezett az áramkör beültetési terve, a board rajzon jól láthatóak a vezetősávok, és a csatlakozási pontok. Vigyázat, a beültetési oldalról készült a kép, a kék rész a panel hátoldala, ezért tükrözve látható. Mivel az áramkör gyártása a "réz felőli" oldalon történik, levilágításkor ezt figyelembe kell venni.

reakció brd.jpg

Message 1 of 1
(2,215 Views)
Reply
This is an open group. Sign in and click the "Join Group" button to become a group member and start posting.