NI Mentor Program Magyarország

Reply
This is an open group. Sign in and click the "Join Group" button to become a group member and start posting.
Highlighted

Kellékek myDAQ használatához

Sziasztok!

Készítettem myDAQ-hoz egy próbapanelt, 4 led, 1 nyomógomb, és 1 analóg csatorna használatához. Lehet használni digitális input, output gyakorlásához, analóg jelek beolvasásához. Alkalmas lehet jel beolvasás (Filter), kondicionálás terén, valamit tömbök kezeléséhet (Boolean). Különféle szenzorokat kapcsolhatunk hozzá. A mellékelt képeken hőfokfüggő ellenállást, illetve fotoellenállást alkalmaztam. Ezt tetszőlegesen lehet cserélni, a kártya kialakítása szerint feszültségosztóban gondolkodva (pl. szögmérés potméterrel).

Előnye lehet, hogy a kártya közvetlenül a myDAQ csavarozható sorkapcsaihoz van tervezve, semmi egyéb átkötést nem kell végezni. A terveket megtaláljátok a mellékletben.

A másik eszközzel már többször találkozhattatok. Ez a reflexiós optikai érzékelő, a CNY70 alkalmazása. Szín, távolság, átlátszóság, számlálás, hasonló feladatokra lehet alkalmas. Az egyik suliban közvetve szívverés megfigyelésére használtuk. Az egyik Visual Thinking versenyen labda válogatásnál vettük hasznát. Egy ingával a gravitációs gyorsulás értékét határozhatjuk meg, csak a fantáziánk szab határt a felhasználási területeket illetően. A myDAQ-hoz 3 eres szalagkábellel csatlakoztathatjuk, de a tüskesorokat elcsúsztattam eggyel, így 4-es hüvelysort kell használjunk. Ekkor a bekötetlen csatlakozóhüvelybe egy alkatrészláb darabot kell tegyünk, így elkerülhető a helytelen csatlakoztatás, a tüskesorra csak egyféleképpen lehet rádugni.

Előnyeként kell megemlíteni, hogy kicsi, kompakt, de rögzíthető eszköz, kevés vezetéket kell elvinni a myDAQ-tól távolra, ne feledjük azonban, hogy alkalmazásához az Analo "0-" csatornát az AGND-vel össze kell kötni a myDAQ-nál.

Használjátok sikerrel...

myDAQ mérés variációk_.jpg

reflexiós opto CNY70_.jpg

Üdv Tibi

0 Kudos
Message 1 of 1
(2,428 Views)
Reply
This is an open group. Sign in and click the "Join Group" button to become a group member and start posting.