NI Mentor Program Magyarország

Reply
This is an open group. Sign in and click the "Join Group" button to become a group member and start posting.
Highlighted

HG TEAM tapasztalatok

A Mentor program félévzáró konferenciáján András ajánlotta, hogy osszuk meg tapasztalatainkat. Én vita indítóként elkezdem.

Nekünk a Lego NXT a 8-13 évesek közt jön be. A gimisekről le kellett választani őket, mert a nagyok már megunták. Hetente egyszer tartunk 2 órás foglalkozást pénteken.

Bevezettünk néhány újítást:

Az első az volt, hogy Robotika szakkörnek neveztük a foglalkozást Informatika szakkör helyett. Ez bejött, főleg alsóban, meg 5.-ben. A Robot egy hívószó.

A másik ötlet pedig az volt, hogy már itt elkezdhetjük a fizikára hangolni a gyerekeket.

A foglalkozásokon végig megyünk a robot egyes részein és az aktuális részhez vagy a fizika tanárunk, vagy egy külsős szakember egy-egy rövid ismeretterjesztő előadást tart. Egy kis fizika elméleti alappal (persze sok képpel, meg történettel) és egyszerű kísérletekkel fűszerezve.

Alsósoknak igen egyszerűen kellett fogalmazni,de csüngenek a témákon. Sok segítség van a neten.

Például: Első foglalkozásunk ebben az évben a számítógép volt, mert ez az egyik alapvető eleme egy robotnak.. Egy rendszergazda barátunkkal egy egyszerűbb számítógépet raktunk össze alkatrészeiből, közösen, együtt a diákokkal. Megismerhették, kézbe vehették a tápot, proceszorokat, memória lapkákat. Barangoltunk az alaplapon. Kézbe vehették, megszagolhatták az alkatrészeket. Több generációt láthattak például memóriából. Bejött.

A következő foglalkozásokon a mágnesesség volt a téma, mivel az elektromos áramhoz valahogy el kell jutni. ...

A fényszenzor jó alkalmat ad egy kis fénytanra, és a fénytan ismereteinek bemutatására a "kütyü"-s hétköznapokban.....és így tovább. Szinte hietetlen volt, alig akartam elhinni hogy a fénytanos dolgokból a fényforrások spektrumai ragadták meg őket. Nagyon komoly kérdéseik voltak a hullámhosszakról, pedig még a fizika nincs is a tantárgyaik között. Azok a "kicsik" akik műszaki beállítottságúak, korosztályukat megelőző érettséget mutattak a fizika iránt.

A következő téma ami nagyon bejött a diákoknál a LEGO SZUMO. Ez nagyon megy alsóban, még felsőben is 7.-ig.

Készítettem egy teszt szumó pályát kartonból, így van hol versenyezni. A csapat versenyek nagyon inspirálják őket.

Röviden ennyi. Felrakok néhány anyagot a fent említettek közül. Ezeket barkácsoltuk össze. Hátha használható lesz valakinek, meg tovább is lehet fejleszteni és visszatölteni..  :-)

Message 1 of 1
(7,431 Views)
Reply
This is an open group. Sign in and click the "Join Group" button to become a group member and start posting.