LabVIEW

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Excel activeX methods / properties are not accessible

Solved!
Go to solution

Hi,

 

I'd like to build some routines to access excel and I have found the following topic with a source code: https://forums.ni.com/t5/LabVIEW/labview-excel-with-activex/m-p/3770599?profile.language=en#M1062470

 

ExcelAccess.png

 

The VI works great, but once I'd like to select a different method or property then I can't, because if I place an invoke node / property node to the block diagram and connect any of the reference wires to it then none displayed. I have checked a lib what I wrote earlier and its the same. No methods or properties can be selected.


What could be the reason for it?

 

Thankx

0 Kudos
Message 1 of 7
(410 Views)

Hi 1984,

 


@1984 wrote:

The VI works great, but once I'd like to select a different method or property then I can't, because if I place an invoke node / property node to the block diagram and connect any of the reference wires to it then none displayed. I have checked a lib what I wrote earlier and its the same. No methods or properties can be selected.


So that VI works as expected when you run it on your computer?

(I guess you have MSOffice with Excel installed/activated on your computer?)

Can you select other methods/properties when you try to change the existing method/property nodes in the block diagram?

Best regards,
GerdW


using LV2020 on Win8.1+cRIO
0 Kudos
Message 2 of 7
(376 Views)


So that VI works as expected when you run it on your computer?

(I guess you have MSOffice with Excel installed/activated on your computer?)

Can you select other methods/properties when you try to change the existing method/property nodes in the block diagram?


Yeap, the VI works as expected

MS office is installed and activated on my PC

No other methods / properties can be selected on the nodes already on the block diagram. Eg: if I click the "visible" property of the application I just see "no properies". See the screenshot below:

 

1984_0-1630935673986.png

 

0 Kudos
Message 3 of 7
(366 Views)

1984,

 

There have been a couple of threads recently about problems with Excel automation (in the context of the Report Generation toolkit becoming nonfunctional, but the root cause was ActiveX for Office tools).  Have you reviewed this thread ?

 

Hope this helps, do let us know,

 

Dave

David Boyd
Sr. Test Engineer
Abbott Labs
(lapsed) Certified LabVIEW Developer
0 Kudos
Message 4 of 7
(324 Views)

Thanks for your reply. I have tried repairing my MS office app as described in the thread you have linked, but unfortunately it didnt solve my problem, I still see no methods / properties.

 

I have actually always copied code to start working with excel, and I really have no idea how to put down the initial excel application refnum which is connected to the "open automation" vi at the very beginning. Could you describe me how to do that? Maybe its something different and if put down the right one it will behave as expected. (no high hopes though, as the VI I have linked actually works, I just can't expand it)

0 Kudos
Message 5 of 7
(312 Views)
Solution
Accepted by topic author 1984

Hi,

 

does the bitness of your MS Office installation match the bitness of your LabVIEW version? You need a 32-bit version of Excel in order to access new ActiveX-properties from a 32-bit version of LabVIEW.

 

Regards, Jens

Kudos are welcome...
Message 6 of 7
(305 Views)

You need a 32-bit version of Excel in order to access new ActiveX-properties from a 32-bit version of LabVIEW.

Well if that's true then you nailed it. I have 64bit office and a 32bit labview.

0 Kudos
Message 7 of 7
(303 Views)