NI Ürünleri İle İlgili Tartışmalar

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

ni 6009 usb sensörler ile kullanma..

Merhaba Arkadaslar

Son sınıf elektrik-elektronik mühendsliği öğrencisiyim..Bitirme tezinde ni 6009 usb ile kullanmak için sıcaklık,basınç sensörü ve motor hız sürücü içeren ufak bir eğitim board u hazırlamam gerekiyor. Elimde ürünün datasheeti dısında hiç birşey yok.

Açıkcası bakıncada pek bişe anlamadım. Sıcaklık ölçümü için ne tarz bi sensör kullanmalıyım ? Sensörü direk input portuna öylece takacak mıyım ? 

Yardımlarınız için teşekkürler

0 Kudos
Message 1 of 3
(5,072 Views)

Merhaba genç arkadaşım,

 

Şu linkte de anlatıldığı üzere USB-6009 thermocouple ile sıcaklık ölçmek için ideal bir cihaz değil.

Ancak 2-3 derecelik bir çözünürlük ile ölçebilirsin. Thermocouple'lar sıcaklığa bağlı bir gerilim üretirler, böyle bir sensörü direk cihazın 8 adet analog girişlerinden birine bağlayabilirsin normalde.

Analog girişlerini düşük hızlı bir osiloskop kanalı gibi düşünebilirsin, bağladığın gerilimin zamana bağlı değerini bilgisayar programına iletirler.

 

Termistör denilen direnç tipi sıcaklık sensörleri hassas bir ölçüm için uygun olabilir, ancak bunlar sadece sıcaklığa bağlı değişen bir direnç oldukları için ölçebilmek için gerilime çevirmen gerekli. Bu da üzerlerinden değerini bildiğin sabit bir akım geçirmekle mümkün. Örneğin ölçtüğün sıcaklık aralığında 1k ile 5k arasında değişen bir termistörün üzerinden 1mA geçirirsen 1V ile 5V arasında değişen bir sinyalin olur. Bunu analog girişten anlık olarak ölçebilirsin.

 

Elinde başka kaynak olmadığı pek doğru değil 😉

Basit bir aramayla yaptığın çalışmanın benzerlerine ulaşabilirsin. Örneğin şurada ve şurada olduğu gibi.

 

Elindeki ya da bulabileceğin basınç sensörlerini araştır. Ne tür bir çıkış veriyorlar öğren.

Nihayetinde çıkış olarak ya gerilim, ya direnç ya da akım olması senin işini görür. Direnç ve akım çıkışlı sensörlerin sinyalini gerilime dönüştürmen gerekecek, termistör örneğinde olduğu gibi.

 

Aynı şekilde motor sürücü olarak kullanacağın devreyi de belirlersen, USB-6009'un analog ya da dijital çıkışları ile kontrol edebilirsin. Analog çıkışları yine yazılım kontrollü bir sinyal jeneratörüne benzerler. Bu çıkışlar motoru direk sürecek kadar akım veremezler ama giriş direnci yüksek (örneğin bir MOSFET'in gate pini gibi) bir girişi sürerek kontrol etmene yardımcı olabilirler.

 

Dijital giriş/çıkışlar da yazılım ile kontrol edebildiğin lojik sinyallerdir. Herhangi birini giriş ya da çıkış olarak ayarlayabilirsin. Çıkışları yazılım ile 1 ya da 0 yapabilir, girişlerin de lojik değerini 1 veya 0 şeklinde anlık olarak okuyabilirsin.

 

Bu cihazı ben hiç kullanmadım. Ben de datasheet'ten bakarak bunları yazıyorum 😉

Datasheet'ler az ama öz konuşur. Ayrıntılı bir kullanıcı dokumanı da olabilir, bulursam linkini gönderirim.

 

Cihaza yanlışlıkla yüksek gerilimler bağlamamaya dikkat et.

USB ile güç verilen bir cihaz olduğuna göre, 5V'tan fazla bir giriş gerilimini ölçemeyebilir. Fazlası da zararlı olabilir. Yine aynı şekilde dijital ve analog çıkışları toprağa kısa devre yapmaktan kaçının. Çıkışlarını yakabilirsiniz.

 

Çalışmalarına devam et, ihtiyaç oldukça da forumdan yardımcı olmaya çalışırız.

Kolay gelsin 🙂

S. Eren BALCI
IMESTEK
Message 2 of 3
(5,057 Views)

User Manual

Quick Start Guide

 

Cihazın driver'larını bilgisayarına kurduğun zaman NI Measurement & Automation Explorer adında bir program da kurulacaktır. Bu program ile önce manuel olarak tüm giriş çıkışları kontrol ederek nasıl çalıştıklarını hızlıca deneyebilir ve sonra kendi programını yazmaya başlayabilirsin.

S. Eren BALCI
IMESTEK
Message 3 of 3
(5,055 Views)