From Friday, April 19th (11:00 PM CDT) through Saturday, April 20th (2:00 PM CDT), 2024, ni.com will undergo system upgrades that may result in temporary service interruption.

We appreciate your patience as we improve our online experience.

NI Ürünleri İle İlgili Tartışmalar

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Veri okuma gecikmesi

Arkadaşlar herkese merhaba. Benim problemim kuvvet sensörlerinden veri okurken meydana geliyor. Platforma bağlı sensörleri sürekli söküp takamadığım ve çalışmalarımı evde sürdürebilmek  için laboratuvarda kullandığım cihazın aynı olan sanal bir NI-DAQmx cihazı oluşturdum. Sanal cihazda analog girişlerden veriyi toplamak gerektiğinde hemen hemen hiç gecikme yaşanmadan veri akışı başlıyor. Ancak gerçek cihazı bağladığımda datanın okunması öncesinde ortalama 500ms bir gecikme yaşıyorum. Ben problemin buffer kaynaklı olduğunu düşünüyorum ama bir çözüm yolu bulamadım yardımcı olursanız çok sevinirim. Hoşçakalın.

0 Kudos
Message 1 of 3
(5,396 Views)

Merhaba;

 

 

Acaba kullandığınız ve sanal olarak oluşturduğunuz cihazın modeli hakkında bilgi verebilir misiniz ? Bu sayede daha net bir cevap verebiliriz.

Eğer kullandığınız cihazınız Ethernet üzerinden veri aktarımı yapan bir modelse, Ethernet'in doğası gereği bir gecikme söz konusudur. USB veri yolunda bile, PC'ye bağlı gecikmeler görülebilmektedir. Gecikmenin en az olduğu birim PCI/PCIe'dir. Bu konuda bkz. http://www.ni.com/white-paper/3509/en

 

Çözüm olarak genelde veri aktarımı yapmadan önce uygulamalarda DAQ kartını başlatmak (Initialize) ve ölçümü bu işlem tamamlandıktan sonra başlatmak için uygulamanın boşta çalıştırılması kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem için low level DAQmx fonksiyonlarını kullanmanız gerekir, bu konuda detaylı örnekler LabVIEW ile gelmektedir. Yalnız yine bu yöntemle bile 500 ms.nin altına inebilmeniz tahminen mümkün olmayacaktır.

 

Kolaylıklar dilerim.

 

(Bay) Candan CANER
National Instruments Türkiye
0 Kudos
Message 2 of 3
(5,393 Views)

Hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim. Kullandığım cihazlar NI WLS/ENET-9163 yuvasında NI 9237 ve ethernet üzerinden data akışı sağlıyorum. Daha detaylı bilgi verebilmek için block diagram resmini ekliyorum. Amacım ikinci ses dalgası ile birlikte kuvvet ölçümünün başlayabilmesi. Ölçümü 2kHz/s örnekleme hızında 4000 veri okuyacak şekilde ayarlayarak, sanal cihaz kullandığımda, örnekleme hızı ve okunan örnek sayısı göz önünde bulundurulduğunda, ölçüm zamanı tutarlı görünüyor. Ancak yinede offset kullanmama rağmen okunan data 0'dan başlamıyor. Bu durum bana sanal cihaz kullanırken bile gecikme olabileceği ihtimalini veriyor. 

 

Benim yaklaşımımda sizinkine benzer oldu. Bir iki çözüm yolu düşündüm ancak labview konusnda çok deneyimli olmadığım için düşündüğüm çözümleri uygulmaya geçirmek biraz zor oluyor ben yinede size bunardan bahsetmek isterim.

 

çözüm 1. cihazı önceden başlatarak istediğim noktada bir marker koyabilmek, böylece önceki datayı görmezden gelebilirim.

çözüm 2. cihazı yine önceden başlatarak okumayı bir while loop içerisinde gerçekleştirmek ölçüm alma zamanı geldiğinde bu loop içerisinden gerekli veriyi çekebilmek (ki bu yöntem biraz ütopik oldu sanırım)

 

ilginiz için şimdiden çok teşekkür ederim cevabınızı bekliyorum.

Untitled3.png 

0 Kudos
Message 3 of 3
(5,389 Views)