NI Ürünleri İle İlgili Tartışmalar

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

OPC Server S7-1200 Data Block Erişim Sorunu

Solved!
Go to solution

Merhaba,

 

Siemens S7-1200 PLC'nin I/O'larına ve M-Bit'lerine, NI OPC Server kullanarak erişebiliyorum. Ancak Data Block'lara erişmek için " DB0.DBX0.0 " notasyonunu, syntax hatası vermeden kabul etmesine rağmen, Quick Client'da gözlemlediğimde "Unknown value" olarak gösteriyor. Data bloklara nasıl erişebilirim yardımcı olursanız çok sevinirim.

 

(Resimlerde "Input0" olarak eklediğim input'un adresini "I0.0" yazdığımda bir sorun olmadığı görünüyor. Ancak bunu data bloklar için nasıl yapacağımı bulamadım.)  

 

 

Download All
0 Kudos
Message 1 of 12
(4,831 Views)

Aynı sorunla daha önce karşılamıştım. Data bitlerine erişemediğimiz için ilgili değişkenlerin tamamını M bitlerle adreslemiştik. Çözümü bulur da paylaşırsanız sevinirim 🙂

0 Kudos
Message 2 of 12
(4,825 Views)

Haberleşeceğiniz datablokların özelliklerinde Attributes bölümünün altında "Optimized block access" diye bir seçenek var. Onun seçili olmaması gerekir. Kontrol edip tekrar dener misiniz?

Message 3 of 12
(4,799 Views)

Evet "Optimized block access" kutucuğunun işaretli olmaması gerekiyormuş. Ve tabii ki bunu yapabilmek için erişilmek istenen data bloğun oluşturulmuş ve de PLC'ye yüklenmiş olması gerekiyor 🙂

 

I/O'lar ve M bitleri statik değişkenler olduğu için PLC tarafında herhangi bir "Tag List" oluşturmadan ya da program yazmaya gerek kalmadan direk OPC'ye eklenerek Labview tarafından erişelebiliyor. Fakat datablokların hafıza alanları, aslında var olmayan, ama databloklar PLC'ye yüklendiği zaman tahsis edilen alanlar oldukları için bu bloklara erişim, ancak optimize edilmemiş bloklar PLC'ye yüklenerek hafızaya çıkarıldığı zaman mümkün olabiliyor. 

 

(Bu ikinci kısım biraz fazla oldu ama bilgi olarak burda bulunması için yazdım 😉  Mehmet_SARIKOÇ'a cevabı için teşekkür ederim.)

 

İyi çalışmalar.

0 Kudos
Message 4 of 12
(4,777 Views)

Bir diğer problem de, Projemi installer haline getrip yeni bir bilgisayara kurduğumda, uygulamam OPC server ile haberleşmiyor. OPC serveri haricen kurdum, PLC ile haberleşiyorlar bunda bir sorun yok. Ancak uygulamam OPC'ye veri göndermiyor. Installer haline getirirken "Additional Installers" sekmesinde başka Runtime veya modullerin de eklenmesi gerektiği düşünüyorum ancak hangileri olduğunu bulamadım.

0 Kudos
Message 5 of 12
(4,759 Views)

Uygulamayı çalıştırdığınız bilgisayarda NI-VISA kurulu olmalıdır. Ayrıca OPC server adreslerine ulaşmak için kullandığın yolların uygulamayı geliştirdiğiniz bilgisayarla aynı olup olmadığını kontrol edin. Block kodu paylaşırsanız daha detaylı yardımcı olabiliriz.

 

İyi çalışmalar

 

0 Kudos
Message 6 of 12
(4,755 Views)

Uygulamanın çalıştığı bilgisayara NI-VISA kurdum, OPC Server'ı lisansladım, OPC Server adreslerini zaten kaydedip, ".opf " uzantılı dosyayı diğer bilgisayarda yükleyerek kullanıyorum, adresler de aynı. Ama yine de OPC ve Uygulama arasında haberleşme sağlanmıyor.

0 Kudos
Message 7 of 12
(4,729 Views)

"Data Socket" mi "Shared Variable" mı kullanıyorsunuz?

0 Kudos
Message 8 of 12
(4,727 Views)

Shared Variable kullanıyorum.

0 Kudos
Message 9 of 12
(4,724 Views)

Örnekler içerisinde "Monitor OPC Items with DataSocket.vi" var. Bu örneği uygulamaya dönüştürüp dener misiniz?

0 Kudos
Message 10 of 12
(4,718 Views)