From Friday, April 19th (11:00 PM CDT) through Saturday, April 20th (2:00 PM CDT), 2024, ni.com will undergo system upgrades that may result in temporary service interruption.

We appreciate your patience as we improve our online experience.

NI Ürünleri İle İlgili Tartışmalar

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

NI USRP kullanarak Digital Haberleşme Sistemi(PCM) Tasarlanması

Merhaba,

USRP kullanarak ses sinyalini transmit ve recieve edebileceğim bir sistem tasarlamak istiyorum.Ses sinyalini kodlamayı başardım ancak digital waveform şeklinde ve benim bunu USRP'ye yazabilmem için IQ data şekline çevirmem gerekli.Bu sorunu nasıl çözebilirim?Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Transmitter Error.png

0 Kudos
Message 1 of 6
(5,187 Views)

Merhaba,

 

Ekte gönderdiğiniz Vi'da zaten waveform datayı array'a çevirmişsiniz. For döngüsünden çıkan tünele sağ tıklayıp "Tunnel Mode>>Concatenate" seçerseniz size 2-D array yerine 1-D array verecektir. 

Elde ettiğiniz integer array'i complex array'a dönüştürmek için "Re/Im to Complex" fonksiyonunu kullanabilirsiniz.

Datayı yazmak için Tx fonksiyonunda CDB seçebilirsiniz.

 

 

RealToComp.png

 

 

Saygılarımla

0 Kudos
Message 2 of 6
(5,140 Views)

Merhaba;

 

USRP'leri kullanarak (muhtemelen tüm RF alıcı-vericiler için ortaktır) kablosuz veri iletimi için RF sinyal modülasyonu ve demodülasyonu yapmanız gerekecektir. PCM bildiğim kadarıyla RF modülasyonları (genlik, frekansi faz) arasında olan bir modülasyon tipi değildir (bkz. http://en.wikipedia.org/wiki/Modulation) dolayısıyla bu şekilde PCM ile modüle edilen verinin USRP Write fonksiyonundan geçtikten sonraki RF sinyal karşılığı pek anlamlı olmayabilir. Gerçi denemekten de zarar gelmez belki PCM ile ilgili özel bir durum vardır.

 

Eğer amacınız sadece ses verisini kablosuz olarak iletmek ise, bu konuda başlangıç olabilecek pek çok örnek var örneğin bkz. https://decibel.ni.com/content/docs/DOC-25893

 

Kolaylıklar dilerim.

 

(Bay) Candan CANER
National Instruments Türkiye
0 Kudos
Message 3 of 6
(5,138 Views)

Cevaplarınız için teşekkürler.Ben https://decibel.ni.com/content/docs/DOC-25709 linkindeki QAM transmitter örneğinden yararlanarak QPSK transmitter kısmını oluşturdum.Reciever kısmınıda modulation toolkit examplesdaki niUSRP EX PSK Rx yaralanarak oluşturdum.Transmitter Kısmını highlight execution olarak çalıştırınca hata veriyor ancak  highlight execution olarak çalıştırmayınca hata vermiyor.Böyle olmasına rağmen Transmitter kısmındaki Constellation Graph ile receiver kısmındaki Constellation Graph birbiri ile uyuşuyor.

tx PSK.png

rx PSK.pngerror.png

Diğer bir problemim ise receive ettiğim sinyali demodule ettikten sonra dinlemek istiyorum.Burada da yanlış yaptığım birşeyler var sanırım.

Download All
0 Kudos
Message 4 of 6
(5,121 Views)

Ethernet arabirimi üzerinden sezon açıldığı için highlight execution timeout hatasına sebebiyet verecektir. Bunu önleyebilmenin bir yönemi maalesef yok. Highlight yerine Probe araçları ile verileri takip etmenizi öneririm.

 

Alınan siynalin kalitesi birden fazla sebepten ötürü kötü olabilir. Öncelikle vericideki görsel ideal bir sinyal gösterimidir. Elektronik etkilerden ötürü hiç bir zaman %100 aynı sinyali alıcıda görebilmeniz mümkün olmayacaktır.

 

Öte yandan dikkate çarpan hatalı 2 seçim görüyorum:

 

1) Vericideki IQ Sample Rate'iniz ile Alıcıdaki IQ Rate'leri eşit seçilmiş. Kanımca Nyquist kriterine göre alıcı tarafında en az 2 katı örnekleme hızına sahip olmak gerekecektir.

2) Baseband (mesaj) sinyalinizin örnekleme hızı 8000 S/s iken IQ Rate'i 500 kS/s yapmak gereksiz bant genişliği israfı gibi gözüküyor. Verici IQ Rate'i 50-80 kS/s alıcı tarafında ise belki 200-300 kS/s seçmek daha verimli sonuç verebilir.

 

Son olarak alıcı ile verici arası bağlantı antenliyse anten kazancının frekansla uyumlu olduğundan emin olmak lazım. Bir de antenler arası mesafe çok az ise (örneğin direk USRP üzerindeyse) bunu mümkünse biraz arttırmak da işe yarayabilir.

 

Kolaylıklar dilerim.

(Bay) Candan CANER
National Instruments Türkiye
0 Kudos
Message 5 of 6
(5,097 Views)

Cevabınız için teşekkürler.Diğer bir problemim ise receive ettiğim sinyali demodule ettikten sonra dinlemek istiyorum.Bunun için gerekli vi'ları koydum ancak ses alamıyorum.Bu konuda yardım edebilirmisiniz.

Download All
0 Kudos
Message 6 of 6
(5,082 Views)