NI Home > Community > NI Discussion Forums

Circuit Design Suite

Reply
Member
atoms
Posts: 3
0 Kudos

Unable to add LM386 in Multisim library

Hey guys,

I need LM386 in my Multisim project but it's not included. I followed the solution given from 'http://forums.ni.com/t5/Circuit-Design-Suite-Multisim/LM386-not-included-in-Multisim-11-0-1/m-p/1432...' by adding LM386 by myself into the library.

But that doesn't work, I cannot get any signal from the output.

Here's my circuit (given in datasheet of LM386)6B48R]~HSI]_GC{6)GP}(`B.jpg

and here's my settings on LM386 and it's SPICE file

Y$2Y@FKY)Z35P`WZ38AHRCA.jpg

* lm386 subcircuit model follows:
 
************************************original* IC pins:     2   3   7   1   8   5   6   4
* IC pins:     1   2   3   4   5   6   7   8
*              |   |   |   |   |   |   |   |
.subckt lm386 g1  inn inp gnd out  vs byp g8
************************************original*.subckt lm386 inn inp byp  g1  g8 out  vs gnd
 
* input emitter-follower buffers:
 
q1 gnd inn 10011 ddpnp
r1 inn gnd 50k
q2 gnd inp 10012 ddpnp
r2 inp gnd 50k
 
* differential input stage, gain-setting
* resistors, and internal feedback resistor:
 
q3 10013 10011 10008 ddpnp
q4 10014 10012 g1 ddpnp
r3 vs byp 15k
r4 byp 10008 15k
r5 10008 g8 150
r6 g8 g1 1.35k
r7 g1 out 15k
 
* input stage current mirror:
 
q5 10013 10013 gnd ddnpn
q6 10014 10013 gnd ddnpn
 
* voltage gain stage & rolloff cap:
 
q7 10017 10014 gnd ddnpn
c1 10014 10017 15pf
 
* current mirror source for gain stage:
 
i1 10002 vs dc 5m
q8 10004 10002 vs ddpnp
q9 10002 10002 vs ddpnp
 
* Sziklai-connected push-pull output stage:
 
q10 10018 10017 out ddpnp
q11 10004 10004 10009 ddnpn 100
q12 10009 10009 10017 ddnpn 100
q13 vs 10004 out ddnpn 100
q14 out 10018 gnd ddnpn 100
 
* generic transistor models generated
* with MicroSim's PARTs utility, using
* default parameters except Bf:
 
.model ddnpn NPN(Is=10f Xti=3 Eg=1.11 Vaf=100
+ Bf=400 Ise=0 Ne=1.5 Ikf=0 Nk=.5 Xtb=1.5 Var=100
+ Br=1 Isc=0 Nc=2 Ikr=0 Rc=0 Cjc=2p Mjc=.3333
+ Vjc=.75 Fc=.5 Cje=5p Mje=.3333 Vje=.75 Tr=10n
+ Tf=1n Itf=1 Xtf=0 Vtf=10)
 
.model ddpnp PNP(Is=10f Xti=3 Eg=1.11 Vaf=100
+ Bf=200 Ise=0 Ne=1.5 Ikf=0 Nk=.5 Xtb=1.5 Var=100
+ Br=1 Isc=0 Nc=2 Ikr=0 Rc=0 Cjc=2p Mjc=.3333
+ Vjc=.75 Fc=.5 Cje=5p Mje=.3333 Vje=.75 Tr=10n
+ Tf=1n Itf=1 Xtf=0 Vtf=10)
 
.ends
*----------end of subcircuit model

my osclliscope can only get the source signal...is it my settings go wrong?

Active Participant
_user32
Posts: 373

Re: Unable to add LM386 in Multisim library

atoms,

 

I responded to this in an earlier post.   My guess is that its likely a symbol - pin mapping issue.   If you can post the .ms11 or .ms12 file we can certainly take a look at the mapping, but below is how you can check the symbol-model mapping for yourself...

 

To check (assuming its saved in the database already), you'll need to double-click the part and go to the 'Value' tab.   Click on 'Edit Component in DB' and you will be brought to the edit window and you would then check the 'Model' tab.   From there the Symbol and model nodes are listed...

 

For the circuit created by Fernando in the previous post, the symbol-model mapping for the LM386 model is this (Important: if your symbol pins in the list are in a different order, you'll need to adjust the model node positions to match below):

 

LM386_symbol-model-map.JPG

 

 

Please check against your mapping and verify.

 

Optionally you can just download Fernando's circuit in the previous post - > (http://forums.ni.com/ni/attachments/ni/370/9159/2/LM386.ms11)

 

Regards,

Pat Noonan

National Instruments

Member
atoms
Posts: 3
0 Kudos

Re: Unable to add LM386 in Multisim library

Hi _user32,

thanks for the reply.  I checked the setting in DB and found out they have been correctly set. 

CLKQFGGYB1~0XNPQ`Z%~N3Y.jpgGJ82{FBK5SJ}(G}3{SFK)1I.jpg

looks like the chip still cannot work...is it because my circuit or something?